Καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, το BEST Thessaloniki διοργανώνει διάφορες δραστηριότητες, όπου οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν συμπληρωματική γνώση γύρω από τους τομείς των σπουδών τους, να συμμετέχουν σε συζητήσεις γύρω από εκπαιδευτικά θέματα, να κάνουν τα πρώτα βήματα στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, να αυξήσουν τη διεθνή τους εμπειρία και να διασκεδάσουν.

Ακαδημαϊκά Σεμινάρια (Courses)

Το BEST Thessaloniki ενθαρρύνει την ενίσχυση της διαφορετικότητας και βοηθά τους Ευρωπαίους φοιτητές της τεχνολογίας να αποκτήσουν μια διεθνή νοοτροπία, διοργανώνοντας ένα πολυήμερο ακαδημαϊκό σεμινάριο σε ένα διεθνές περιβάλλον. Συμμετέχοντες είναι τουλάχιστον 22 φοιτητές από τεχνολογικά ιδρύματα όλης της Ευρώπης, καθώς και 10 προπτυχιακοί φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν διαλέξεις από το διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου ή από εκπροσώπους από εταιρείες και στο τέλος αξιολογούνται και λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης με Ευρωπαϊκή αναγνώριση. Μέσω των σεμιναρίων αυτών δίνεται στους φοιτητές των τεχνολογικών σχολών η δυνατότητα να διευρύνουν τους γνωστικούς τους ορίζοντες σε τεχνολογικά θέματα ως μηχανικοί, να αποκτούν νέες γνώσεις αλλά και την εμπειρία της συνεργασίας σε ένα πολυπολιτισμικό πλαίσιο.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Local Events on Education (LEoEs)

Τα LEoEs (Local Events on Education) είναι τοπικές διοργανώσεις του BEST Thessaloniki, στις οποίες φοιτητές και καθηγητές της πανεπιστημιακής κοινότητας συγκεντρώνονται και συνεισφέρουν με τις γνώσεις και τις απόψεις τους πάνω σε θέματα εκπαίδευσης των μηχανικών. Κύριος σκοπός του LEoE είναι να δώσει την ευκαιρία στους φοιτητές να συμμετέχουν ενεργά σε εκπαιδευτικά ζητήματα. Έτσι, δημιουργείται μια πλατφόρμα στην οποία διαμοιράζονται νέες ιδέες και προτείνονται βελτιώσεις και καινοτομίες στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα θέματα της συζήτησης μπορούν να διαμορφωθούν από κοινού με το πανεπιστήμιο ή τις αρμόδιες αρχές, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να έχουν άμεσο και αποτελεσματικό αντίκτυπο στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του πανεπιστημίου. Μέσα απ’ αυτήν την πρωτοβουλία επιθυμούμε την αύξηση της ευαισθητοποίησης των φοιτητών μηχανικών σε εκπαιδευτικά ζητήματα, επιτρέποντας να συζητήσουν για αυτά τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς. Επιπλέον, στοχεύουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών του πανεπιστημίου μας λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη γνώμη των καθηγητών και των φοιτητών μας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

European BEST Engineering Competition (EBEC)

Το EBEC δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους και τις ικανότητές τους προκειμένου να φτάσουν στη λύση σε μία από τις δύο κατηγορίες του διαγωνισμού,  το Team Design ή το Case Study.

Team Design

Πρόκειται για την επίλυση ενός τεχνικού προβλήματος με τη δημιουργία μιας κατασκευής από απλά υλικά μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Πρέπει να εκτελεί απαραίτητες ενέργειες ή/και να έχει συγκεκριμένες ιδιότητες. Για την ανάδειξη του νικητή ακολουθεί παρουσίαση και αξιολόγηση της λειτουργικότητας της κάθε κατασκευής σε σχετικούς με το εκάστοτε αντικείμενο καθηγητές, καθώς και στην αντίστοιχη υπεύθυνη ομάδα του BEST Thessaloniki (Topic Team).

Case Study

Πρόκειται για την ανάλυση και επίλυση ενός θεωρητικού επιχειρησιακού προβλήματος, μέσω της  ανάπτυξης υποθετικών λύσεων, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που παρέχονται κατά την έναρξη του διαγωνισμού. Η ανάδειξη των νικητών γίνεται μέσω της παρουσίασης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων σε σχετικούς με το εκάστοτε αντικείμενο καθηγητές.

Το EBEC είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός μηχανικών στην Ευρώπη και διοργανώνεται σε 32 χώρες, 85 εκπαιδευτικά ιδρύματα και συγκεντρώνει πάνω από 6500 συμμετέχοντες.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Εκδηλώσεις Καριέρας (JobFair)

Από το 2013, το BEST Thessaloniki διοργανώνει εκδηλώσεις καριέρας, με σκοπό οι φοιτητές να μπορέσουν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να πάρουν μια γεύση από την αγορά εργασίας. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης δίνεται η ευκαιρία σε τελειόφοιτους φοιτητές και απόφοιτους να συμμετέχουν σε συνεντεύξεις κορυφαίων εταιρειών που αναζητούν προσωπικό για άμεση ή μελλοντική συνεργασία. Στον ίδιο χώρο, λαμβάνει χώρα έκθεση των εταιρειών (JobFair), όπου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις εταιρείες και να ενημερωθούν για τις προοπτικές εργασίας στον αντίστοιχο κλάδο. To JobFair είναι ανοιχτό για όλους τους φοιτητές και απόφοιτους των ελληνικών πανεπιστημίων. Παράλληλα, κατά την εκδήλωση πραγματοποιούνται παρουσιάσεις, αλλά και workshops σχετικά με την εύρεση εργασίας. Η συμμετοχή στην εκδήλωση αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για κάθε φοιτητή να πραγματοποιήσει συνεντεύξεις με στελέχη επιχειρήσεων, να δώσει το βιογραφικό του, να δικτυωθεί, να διεκδικήσει μια θέση εργασίας, αλλά και να αποκομίσει χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με τις προοπτικές απασχόλησης σε συγκεκριμένες εταιρείες.

 

Διημερίδες BEST – ΤΙΤΑΝ

Το 2012 ξεκίνησε η μακροχρόνια συνεργασία του BEST Thessaloniki με τον όμιλο ΤΙΤΑΝ και επί 6 συναπτά έτη επαναλαμβάνεται ο κύκλος διημερίδων με θέμα «Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία». Συνολικά πραγματοποιούνται έξι (6) ημερίδες που διεξάγονται σε τρεις (3) κύκλους. Η κάθε ημερίδα περιλαμβάνει επίσκεψη στο εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ, παρακολούθηση διαλέξεων, συμμετοχή σε case study,ξενάγηση στο εργοστάσιο και συζήτηση για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Στο τέλος, χορηγούνται επίσημα πιστοποιητικά παρακολούθησης από τον όμιλο ΤΙΤΑΝ. Προτεραιότητα δίνεται σε φοιτητές μεγαλύτερων ετών, ενώ είναι επιθυμητή και η ύπαρξη ποικιλίας σχολών. Στη διημερίδα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ήταν συμμετέχοντες και προηγούμενων ετών, αλλά δεν είχαν παρακολουθήσει κάποιον κύκλο, έτσι ώστε να πάρουν το τελικό πιστοποιητικό παρακολούθησης. Η μεταφορά από και προς το εργοστάσιο γίνεται δωρεάν με μισθωμένα λεωφορεία που έχουν αφετηρία την είσοδο του Πολυτεχνείου.