Η εποχή των αιτήσεων για τα courses του BEST έχει φτάσει, και πού καλύτερη ευκαιρία να δούμε 10 στιγμές σε μία εμπειρία ενός course, για έναν συμμετέχοντα

1. Η στιγμή που πας να γράψεις την αίτηση
Βλέπεις τη φόρμα και τις ερωτήσεις. Τις κοιτάς, σε κοιτάνε. Γράφεις σβήνεις, ξαναγράφεις, ξανασβήνεις. Ωστόσο μετά από κάποια ώρα ξεκινάει και αποκτά μια δομή το Motivational Letter σου και αρχίζει να φαίνεται και η προσωπικότητα σου μέσα από αυτό.

2. Η στιγμή που μαθαίνεις ότι σε δέχτηκαν
Ενθουσιασμός, η γλυκιά αίσθηση της νίκης αλλά και ένας πανικός και ένα άγχος για το άγνωστο. Ξεκινάς να ψάχνεις εισιτήρια, βολεύουν δε βολεύουν, “θα προλάβω να γυρίσω λίγο και την πόλη;”.

3. Το τελευταίο βράδυ πριν πας στο Course
Αυτό το παράξενο αίσθημα που έχουμε πριν πάμε ταξίδι. Κάπου υπάρχει ενθουσιασμός, κάπου υπάρχει φόβος, κάπου υπάρχει η σκέψη: “ πότε θα ξαναδώ το κρεβατάκι μου”. Συνολικά είναι σαν ένας κόμπος στο στομάχι και μία υπερένταση που δεν σε αφήνει να κοιμηθείς.

4. Η στιγμή που φτάνεις
Καταφθάνεις με την προίκα που κουβάλησες στο μέρος συνάντησης που σου έχουν αναφέρει οι organizers, και είσαι σαν χαμένος. Βλέπεις και άλλους φοιτητές, πηγαίνεις συστήνεσαι, ξεκινάτε την κουβέντα. Στην αρχή όμως κομπλάρεις και λες: “ωπ πώς θα το πω αυτό στα Αγγλικά;”. Η γλώσσα όμως λύνεται και μιλάς αυτόματα.

5. Το πρώτο social activity
Καλά γνώρισες κάποιους συμμετέχοντες, αλλά ο πάγος ακόμη δεν έχει σπάσει. Οι organisers είναι εκεί για να το αλλάξουν αυτό. Είτε θα είναι ένα wake-up game, είτε κάποιο αστείο quiz, είτε κάποια βόλτα στην πόλη, θα βρουν τον τρόπο να δεθείτε.

6. Το πρώτο lecture
Είναι πρωί, με το ζόρι πρόλαβες να φας το πρωινό σου. Ωστόσο τη στιγμή που βλέπεις το πανεπιστήμιο της πόλης που επισκέπτεσαι τα ξεχνάς όλα. Η όψη του καινούριου, του αλλιώτικου σε τραβάει. Γνωρίζεις τον καθηγητή, ξεκινάει το μάθημα και βλέπεις πόσο διαφορετικά διδάσκει ο καθηγητής, νιώθεις ένας φοιτητής άλλης χώρας.

7. Το examination
O χρόνος κυλάει και ξαφνικά βρίσκεσαι σε ένα θρανίο με ένα χαρτί μπροστά σου ή όρθιος μπροστά σε όλους τους participants να παρουσιάζεις. Αναρωτιέσαι: θα τα πάω καλά; έμαθα όντως κάτι; Και όμως στο τέλος τα καταφέρνεις, συνειδητοποιείς ότι σε ένα μικρό χρονικό διάστημα κατάφερες όντως να κερδίσεις κάτι.

8. Το τελευταίο party
Όλα τα καλά κάποτε τελειώνουν. Έτσι και στο τέλος του course, το τελευταίο βράδυ είσαι σε μία κατάσταση νοσταλγίας για εκείνο το κρεβατάκι σου που λέγαμε, από την άλλη και μία πίκρα που αυτή η πολυήμερη πολυπολιτισμική εμπειρία έφτασε στο τέλος της. Τα κλάματα, ι οι αγκαλιές και τα “γουτσουγουτσου” φυσικά και θα βρίσκονται εκει.

9. Ο δρόμος της επιστροφής
Με αεροπλάνο γυρνάς, με τρένο γυρνάς, δεν ξέρω, αλλά ένα είναι το σίγουρο, βιώνεις αυτή την κλασική στιγμή που βλέπεις την αντανάκλασή σου στο παράθυρο και αναπολείς. Ή έχεις ξεραθεί και ρίχνεις τον ύπνο του αιώνα.

10. Λίγες μέρες μετά
Γύρισες στην πόλη σου, ξεκουράστηκες, και ξυπνάς ένα πρωί και λες “και τώρα τι;”. Αυτό το κενό που νιώθεις μέσα σου όταν κάτι τελειώνει, πάνω που είχες συνηθίσει το πρόγραμμα, τον κόσμο κλπ. Ωστόσο σίγουρα θα κοιτάξεις τα μηνύματα σου και θα δεις συνομιλίες με κόσμο από άλλες χώρες, να μιλάτε για την καθημερινότητά σας, για τις αναμνήσεις που έχετε. Κάνεις λοιπόν έναν απολογισμό του course, και βλέπεις ότι το μόνο αρνητικό είναι το πόσο λίγο κράτησε. Γιατί πέρα από αυτό έκανες φιλίες, ταξίδεψες, απέκτησες γνώσεις πάνω σε ένα ενδιαφέρον αντικείμενο και φυσικά θα έχεις να λες ιστορίες για πολύ καιρό.